top of page
  • Foto van schrijverinfo863020

Suppen en buienradar

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2022


Veel mensen die gaan suppen checken van te voren vaak even buienradar om te zien of ze een spatje regen kunnen verwachten. Suppen en regen gaan op zich nog wel samen, suppen en onweer natuurlijk niet. Super slim dus om goed voorbereid het water op te gaan. Tenzij je een echte thrill seeker bent wil je dan ook echt wel uit de voeten komen. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dus het is raadzaam om altijd het weer te checken voor je het water op gaat. Buienradar is een veel bezochte app om dat te doen, en vaak heel betrouwbaar. Maar onweer laat zich niet makkelijk voorspellen. Dus met 'checken' bedoelen wij méér dan alleen even naar buienradar kijken.

Kijk ook goed naar de lucht en gebruik je onderbuikgevoel

Wat als buienradar iets anders zegt dan jij ziet? Niet gaan!

Maar niet alles is te voorspellen. Dus het kan maar zo voorkomen dat je plots overvallen wordt door een onheilspellende lucht en een klap onweer. In dat geval is het zaak zo snel mogelijk de wal op te zoeken. Mocht je nergens heen kunnen omdat je midden op een open meer zit dan is het goed om je het volgende te realiseren: een sup is een slechte geleider van bliksem. Maar jouw lijf wel. In dat geval maak je jezelf klein en blijf je op je board (ga niet plat op je board liggen). Ga niet het water in omdat deze juist wel een goede geleider is. Bij een inslag verdeelt de stroom zich door het water. En zelfs bij een relatief zwakke stroomstoot zou je in shock kunnen raken.


Heb je een super vette peddel van carbon? Cool. Deze is niet alleen om lekker snel mee te peddelen maar ook een zeer goede bliksemgeleider. Dus haal je peddel uit het water en hou deze niet vast!


Hoe ver is het onweer bij je vandaan?

De afstand van jou tot het onweer is vrij makkelijk in te schatten. Je ziet de flits en je wacht op de donder. Er zijn verschillende manieren om na te gaan hoe ver het onweer van jou weg is maar deze is het meest makkelijk:


De 10-secondenregel: Als er minder dan 10 seconden verschil is tussen een bliksemflits en een donderklap, dan is het onweer op minder dan 3500 meter van je verwijderd. Het moment om jezelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen aangezien de volgende inslag bij jou kan zijn.


Stay save!


Suppen Harderwijk, Suppen Veluwemeer, Suppen Randmeren, Suppen Gelderland, Suppen met hond, Sup-les, Suppen beginners, teamuitje.85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page