top of page
  • Foto van schrijverinfo863020

Sup racen

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2022
De stap tussen lekker touren en racen is groot, lekker touren op een 12.6 ft board genieten van de omgeving. Kletsen met je sup-genoten en even uitrusten waar nodig naar racen. 2 uur lang gang maken en houden tot je niet meer kan. Tot je benen toch lichtelijk gaan trillen, tot de kracht in je lijf afneemt of tot je je ademhaling niet meer onder controle hebt op een 14 ft board. Beide is leuk. Beide is goed. Het één is niet beter dan het ander. Maar in staat zijn om beide te doen, is voor een bepaalde groep sportievelingen net datgene wat ze zoeken.

Ontspannen en soms inspannen maar kan je ook beide tegelijk?

Na de GLAGLA race denken wij van wel. Een mooie 15 kilometer race op het meer van Annecy.

Dit jaar mochten wij met 700 man aan de start staan.

Dat geeft een enorme ‘klotsbak’ bij de start waardoor we nog niet kunnen spreken van ‘peddelen’. Met lichte paniek in de ogen daalt je zelfvertrouwen tot de bodem. Inspannen, letterlijk spanning in je lijf om op je board te blijven in de chaos die om je heen is ontstaan. Overleven, overeind blijven, focus krijgen zijn woorden die daarbij passen.


Het vinden van balans krijg je toch het meeste door in beweging te komen (we vertellen het zelfs tijdens onze beginnerslessen: probeer een ritme te vinden), peddel zoveel mogelijk in het water want die geeft steun dus ga durven! Vind je slag, vind je ontspanning. Als je die eenmaal gevonden hebt zoek je naar een mooie draft (vlak achter iemand peddelen waardoor je voordeel hebt) en steeds meer proberen te pushen. Komt er een snellere trein voorbij? Dan proberen aan te haken zodat je je tempo steeds wat verhoogt. Inspannen.

Maar…..vooral ook beseffen dat je ‘gewoon’ op het meer van Annecy staat, DE GLAGLA race.

We zijn er gewoon bij, wat een geluk, wat een ervaring!

Zonde om dan met het zweet in je ogen of het snot voor je ogen of klotsende oksels of welke lichaamssap waar dan ook vandaan kan komen niet te genieten! Dus ben je dan je 'zuig-tuit' van je camelback kwijt? Dan zoek je die even op want vocht tot je nemen tijdens een langdurige inspanning is van belang. Ontspanning. Na de zuig-tuit in je mond te hebben gestopt versnel je weer naar het gewenste tempo, onderwijl een paar flinke teugen nemend. Tijd om weer te knallen. Laat de treinen voor wat ze zijn en ga er voorbij, je hebt nog zat energie.

Durven kapot te gaan

Racen is ook durven. Durven ‘kapot te gaan.’ De één kan dit beter dan de ander, maar soms maak je de keus om tijdens een race ook te genieten en korte momenten van ontspanning toe te staan. Was het dan een echte race? Heb je de race dan wel serieus genomen? Tuurlijk, want iedere race is een ervaring en van iedere ervaring leer je. Racen kan je doen tegen de ander, je tegenstanders. Maar racen kan ook tegen jezelf waardoor je jezelf als sporter beter leert kennen, en dat neem je dan weer mee naar de volgende race. Wij kijken daar nu al weer naar uit. Want racen motiveert ons, om het beste uit onszelf te halen.
54 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page