top of page
  • Foto van schrijverinfo863020

Sup huren, of toch niet?

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2022


'Wat adviseer je ons: suppen met begeleiding of een sup huren?' Via de mail is dat altijd wat lastig te beantwoorden. Want waar doe je goed aan? Suppen is een watersport (DUH), en wij zeggen altijd: watersport moet je niet onderschatten. Dat gebeurt echter nog steeds. De keren dat wij mensen horen zeggen 'het is echt een stuk moeilijker/zwaarder dan ik dacht' zijn bij lange na niet meer op één hand te tellen. Het is dus van verschillende factoren afhankelijk:


Wanneer kan ik het beste huren?

  1. Als je al eens gesupt (en dus enige ervaring) hebt. Dan weet je hoe je balans is, dan weet je hoe het is om op een sup te staan en kan je redelijk goed inschatten hoe dit ging. Ging dit prima en stond je vol zelfvertrouwen op het board? Dan is een sup huren een prima optie.

  2. Bij een windstille dag. Ook al heb je geen ervaring maar is het een windstille dag dan is huren zeker een prima idee. Doordat er weinig wind staat en er dus nauwelijks golven zijn (behalve wellicht van een paar boten op het water) heb je veel makkelijker controle over je sup.

  3. Tijdens een dal-moment. En daarmee bedoelen wij: als er weinig boten op het water zijn. Boten kunnen flinke golven geven. En golven uhm tja....voor de één is het een feest (de ervaren supper) voor de ander doodeng (de beginnende supper). Hoe minder boten des te minder uitdagingen op het water. En wanneer is het een dal-moment? Voornamelijk in de ochtend en overdag buiten de vakanties.


Wanneer kan ik het beste kiezen voor suppen onder begeleiding?

  1. Als je met een grote groep bent. Dan is suppen onder begeleiding een stuk relaxter. Vooral voor diegene die de activiteit organiseert. Diegene voelt zich vaak erg verantwoordelijk voor de groep en als je supt onder begeleiding dan kan diegene veel meer loslaten en meer genieten.

  2. Als je suppen erg spannend vindt. Hoe spannender je het vindt, des te minder controle je over je board hebt. Dan kan het heel erg prettig zijn als iemand je aanwijzingen geeft zodat je uiteindelijk wél die controle krijgt.

  3. Als je de techniek van het suppen wilt leren. Dan heb je iemand nodig die je dit uitlegt, het voor doet en met jou mee kijkt wat te verbeteren valt aan jouw sup techniek.


Kan ik overal zomaar een sup huren?


'Hier heb je een sup, dit is je peddel, die moet 'ongeveer' zo lang. Succes, veel plezier en we hopen je levend en wel (oh en als het ff kan zonder trauma's) straks weer terug te zien.'


Zoiets. Of niet? Nee, niet! Dan ben je niet op de juiste plek beland. Het is belangrijk dat als je een board huurt, je daar een goede instructie bij krijgt. Dat jou duidelijk wordt uitgelegd wat suppen inhoudt, hoe je remt, hoe je een bocht maakt, wat de vaarregels op het water zijn, waar je rekening mee moet houden (op dat moment van de dag) en dat al jouw vragen beantwoord kunnen worden. Dán is een board huren veel minder risicovol én heb je na jouw supervaring geen therapie nodig. WIN-WIN!


Dus kies bewust (huren of suppen met begeleiding) wat bij jou past. Die paar euro meer of minder, dat moet niet doorslaggevend zijn. Maak er een mooie ervaring van.Suppen Harderwijk, Suppen Veluwemeer, Suppen Randmeren, Suppen Gelderland, Suppen met hond, Sup-les, Suppen beginners, teamuitje.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page