top of page
  • Foto van schrijverinfo863020

SUP. Guide to freedom

Oktober 2021. We zitten aan de keukentafel met Marco Derksen. Marco kennen we door SUP&GO. Eerder in het jaar kwam hij met zijn vrouw en twee zoons een privéles suppen volgen. Na de privéles vertelt hij dat hij duik instructeur is en het ontzettend leuk vind om spullen op te duiken die op de bodem liggen. Gekscherend zeggen we 'er ligt een longboard van ons op de bodem van de haven. Die is een paar weken eerder door een deelneemster per ongeluk de haven in gebonjourd dus......' Dat hoefden we geen twee keer te zeggen: Marco had zijn duikspullen op z'n boot liggen, supte naar de plek des onheils en dook op de door ons aangewezen plek naar de bodem. Nog geen 10 seconden later houdt hij een longboard omhoog welke ooit wit was en nu besmeurd met drek. Even afspoelen, nieuwe lagers en klaar!


Enige tijd later komt hij terug, met één zoon, voor een longboardles. En tijdens die les vertelt hij gepassioneerd over het ondernemerschap. Hij deelt graag zijn ervaringen met ons en alles wat hij zegt zuigen we als sponzen in ons op.


Koffie volgde en een goed gesprek

En tijdens die kop koffie vertelt hij ons over zijn boek: Projectmatig werken. Zelf geschreven, in zijn eigen woorden, zelf uitgegeven. Of wij niet ook een boek moeten schrijven met al onze ervaringen. We hebben al zoveel beleeft op de sup! En de tip: maak gebruik van QR codes waarin je uitleg geeft over de sup-techniek. Hij vertelt ons eerlijk: het is een heel proces. Niet altijd even makkelijk. Je zal in eerste instantie energie krijgen van het schrijven maar je zal ook het boek vervloeken en wensen dat je er nooit aan begonnen was.


Hij had gelijk

Maar dat wisten we toen nog niet. We beginnen met goede moed. Onderwerpen bedenken, herinneringen ophalen, keuzes maken, schrijven, verbeteren, bevragen, deleten. Maar ook: vormgever zoeken (dat was niet zo moeilijk, die kennen we al), foto's zoeken, filmpjes maken, filmpjes monteren, drukker zoeken, lezen over het schrijven van een boek, teksten laten controleren en......er helemaal klaar mee zijn. Te druk zijn om er aandacht aan te besteden. En als je ergens al een tijd geen aandacht aan besteed hebt dan raakt het in de vergetelheid. Dan wordt het ineens minder belangrijk. Dan ben je je doel even kwijt.


Wat gaan we doen

Stoppen. Wat een gedoe. Wat een onzekerheid: wie wil er een boek van ons kopen? Wie zit er op te wachten? We moeten nog zoveel doen. Is dit het waard voor ons? Moeten we ons niet alleen focussen op het suppen? Met die vragen in ons achterhoofd vertrokken we in oktober 2022 naar Zwitserland voor onze eerste SUP&HIKE Kandersteg trip. Na een ontzettend druk seizoen kwamen we helemaal tot rust in de bergen met een gezellige groep mensen. Weer thuis aangekomen merkten we allebei dat we weer energie hadden. Energie om het stof van het boek te blazen en de laatste stappen te zetten. Het waren nog flink zware stappen maar we werden enorm goed geholpen. Lyanne (onze vormgeefster) dacht altijd met ons mee en stond altijd voor ons klaar. Dilly (Diane's moeder) heeft de teksten meerdere keren doorgelezen en appte altijd terug als Diane weer twijfelde over een zin of een woord. Dilly kent het boek wellicht al uit haar hoofd.


En toen kwam de deadline

Dan ben je al 1,5 jaar bezig en dan ineens is er een deadline. Niet zomaar één, nee, we willen het boek voor het eerst presenteren tijdens de SUP&GO CUP. Maar dat wordt krap.....en op het moment dat ik dit schrijf is het boek nog niet binnen. Vrijdag 2 juni.....gaan we de hele dag bij de voordeur zitten wachten want dat is de dag dat hij binnen moet komen. Zelfs onze drukker (Pumbo) heeft enorm meegewerkt om ervoor te zorgen dat de oplage die we besteld hebben voor zondag 4 juni op onze stoep staat. En dat gaan we met vertrouwen tegemoet. Geen kinken in kabels please. Wij zijn er klaar voor om het boek aan jullie te laten zien. Een boek vol met inspirerende verhalen, persoonlijke verhalen, door ons gemaakte beginnersfouten opdat jij ze niet hoeft te maken, tips over het suppen en QR-codes met uitleg over de sup-techniek. Maar bovenal: een boek met prachtige foto's. Zo'n boek die je opengeslagen op je keukentafel hebt liggen.


Wij hopen dat het jullie iets moois brengt en of je nu al bent begonnen met suppen of nog niet, dat het jullie leven net wat aangenamer mag maken. Want suppen kan je zoveel brengen.


SUP Guide to freedom.


136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page