top of page
  • Foto van schrijverinfo863020

Bootjes jagen

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

De naam zegt het eigenlijk al een beetje en volgens ons dekt het de lading: het najagen van (gemotoriseerde) boten. En dan natuurlijk wel op de sup. Bootjes jagen noemen wij het, misschien hebben andere sup-groepen er een hele andere benaming voor. Het is in ieder geval geen officiële sup-term, maar wat ons betreft zou het dit wel mogen zijn. En wat is er nu zo bijzonder aan? Veel boten maken, vanaf een bepaalde snelheid, een golf. En die golf, vlak achter een boot, daar willen wij als suppers zijn. Want die golf zuigt je als het ware mee. Je surft op de golf achter de boot en je kunt daardoor een veel hogere snelheid halen.


Het bootjes jagen begint met een goed positie bepalen.

Het liefst op een kruispunt van vaarwegen, aangezien ze dan van maar liefst vier kanten aan kunnen komen, je spreidt je kansen. En dan... dan begint het turen en het loeren. Loeren naar bootjes met een mooie golf erachter (want niet iedere boot heeft dat). Gaan ze te langzaam: lekker laten gaan. Gaan ze te hard: geen energie in steken.


Inmiddels kunnen wij aan de voorkant zien of er aan de achterkant een mooie golf zit.

Dat is een gave. Als we het bootje hebben uitverkoren welke ons zijn golf mag geven, dan peddelen we richting dat bootje en dan begint het eigenlijk al bij het oogcontact met de booteigenaar. Even vriendelijk glimlachen, een babbeltje maken, zeggen dat je ‘alleen zijn golf maar wilt’. De alfa’s horen ‘MIJN golf’ en slaan daar vaak helemaal op aan. Zelfs als ze roepen dat je ook aan boord mag komen omdat dat toch veel relaxter is, blijf je glimlachen (en doe je net of je die grap nog nooit gehoord hebt). Want je hebt maar 1 doel: en dat is zijn golf krijgen. En als je mazzel hebt en je hebt echt onwijs aardig contact gelegd, dan vragen ze je soms zelfs of ze harder moeten voor een hogere golf.


Het lastigste is toch wel om precies goed achter de boot op de golf te komen.

Dat betekent namelijk dat je eerst een flinke zij-golf moet overwinnen. Heel af en toe gaat het daar mis en heb je een nat pak. Maar als het je wel is gelukt er doorheen te peddelen en je zet even flink aan zodat de neus van je board mooi in de golf komt, dan hoef je niet veel meer te doen dan te blijven peddelen en te genieten van de kracht van de golf die jou mee zuigt. Soms is dit vlak achter de boot soms iets meer aan de zijkant.


De mensen in de boot vinden het vaak geweldig.

Een enkeling blijft verdoofd voor zich uitstaren en negeert jouw ride keihard, maar dat mag de pret niet drukken. De enthousiastelingen gaan je aanmoedigen, geven complimenten of maken foto’s en filmpjes. Meer dan eens hebben we ons 06-nummer doorgeblérd naar de booteigenaren om die toffe foto te kunnen bemachtigen.

Omdat je eigen waterspeeltuin niet veel groter is dan een paar kilometer (en je niet altijd de mazzel hebt dat een tegemoetkomende boot je weer mee terug kan nemen) zwaaien we vaak na een aantal honderd meter weer af. Je kijkt nog eens goedkeurend naar dat leuke bootje met die mooie golf en het turen en loeren gaat opnieuw beginnen. En zo kunnen wij de hele avond doorgaan. Uiteraard het liefste wel op een mooie zomerse dag of avond, aangezien je niet gegarandeerd bent van een droog pak.


Suppen Harderwijk, Suppen Veluwemeer, Suppen Randmeren, Suppen Gelderland, Suppen met hond, Sup-les, Suppen beginners, teamuitje.

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page