top of page
  • Foto van schrijverinfo863020

FOMO

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2022


We hebben er gigantische last van bij het suppen. Fear Of Missing Out. Want wat nu als net die epische tocht gemaakt wordt en jij bent er niet bij!? Dat ga je nog in lengte der dagen horen. De foto’s die gemaakt worden van die suptocht worden op de groepsapp gedeeld en je geeft ze een welgemeend ‘duimpje’ terug. Het beroerde is alleen: je weet nooit wanneer het zo’n tocht wordt. Dus je weet nooit van tevoren of je je hele agenda om moet gooien om erbij te kunnen zijn of niet.

Het voelt dus een beetje als Russisch roulette.

Je weet nooit wanneer je de juiste keus hebt gemaakt tot de dag zelf. Kansberekening doen en gokken dus. Van meerdere factoren laat je het afhangen maar de eerste is toch wel: wat staat er in mijn agenda en kan ik dat makkelijk afzeggen/verplaatsen. Het vraagt dus wel enige flexibiliteit en creativiteit van jou als je later, als je groot bent en terugkijkt op je leven dat je met een goed gevoel terugkijkt. Terugkijkt naar een periode in je leven die je zoveel gebracht heeft. Altijd maar de brave burger uithangen, nooit eens spijbelen van school of werk of als je nog kleine kinderen hebt dat je altijd maar het gevoel hebt thuis te ‘moeten’ zijn als je vrij bent. Het is goed hoor, het is heel loyaal naar de kids of je werk en je verdient echt een lintje. Bij deze. Maar wacht even, we leven toch echt maar een keer?

Dus je moet soms toch wel een beetje buiten die lijntjes durven te kleuren

En niet omdat dat gegeven op zich nou zo vet stoer is, maar echt omdat je je anders te veel laat leiden door de schaarse vrije tijd die je soms hebt? Andere keuzes durven te maken zonder dat een ander daar echt last van gaat krijgen, echt last dan he. Niet het ‘oh, dat vind ik wel jammer dat je er dan niet bij bent.’ Een beetje buiten de lijntjes kleuren betekent niet dat je niet naar de begrafenis van je schoonmoeder kan omdat de wind nou zo lekker ‘aan’ staat. We bedoelen daarmee dat je soms een spontane vrije middag kan op nemen van je werk, dat je je schoonmoeder vraagt (in dit geval leeft ze dan nog) om even een paar uurtjes extra op te passen of dat je die vriendin niet morgen maar volgende week kan zien. Waarom? (want die vraag krijg je dan vaak wel). Om de simpele reden dat je goed voor jezelf wilt zorgen en iets leuks wilt gaan doen en het toevallig even zo uitkomt.

WOW, dat valt best mee toch?


Ligt je hoofd al op de snijplank? Nee toch. Dus even iets voor thuis regelen als je een druk gezin hebt, een drukke baan hebt of misschien wel veel sociale verplichtingen hebt dat is zo ontzettend veel waard. Je leeft om te leven. Je leeft niet om er altijd maar voor te zorgen dat alles en iedereen het naar het zin heeft en dat geen enkele afspraak verplaatst of geannuleerd mag worden, iedereen z’n natje en z’n droogje heeft en jij aan het eind van de dag uitgeteld op de bank ligt waarbij de knop ‘NETFLIX’-aan nog bijna te veel moeite kost. Wij hoeven je vast niet te vertellen dat, als je suppen leuk vindt om te doen, het je enorm veel energie geeft.


Dat als je weer eens een pokke-dag hebt gehad dat op die bank hangen je batterij niet helpt op te laden. Dat je batterij niet verder leegloopt, dat klopt (mits er bovenaan de trap een krijsend kind staat) maar opladen doet die op de bank ook niet. Die laadt op als je iets doet wat jij leuk vindt. Maar waarom is het voor sommige mensen toch zo moeilijk om iets te gaan doen wat ze leuk vinden op een moment dat het misschien niet helemaal lekker uitkomt?


Durf die keus te maken, durf goed voor jezelf te zorgen. Durf te zeggen dat je dit gaat doen omdat je weet dat je er daarna weer even flink tegenaan kan. Durf toe te geven dat je dat nodig hebt. En ga dan.


Ga genieten van de buitenlucht, van je gezelschap (al dan niet mee), van de kleuren om je heen, van de geluiden die je hoort, van de wereld waar je je dan in begeeft. Los van thuis. Los van zorgen. Los van verplichtingen. Even helemaal los. En of het dan wel of niet die meest briljante tocht is geworden, eigenlijk maakt dat dan niet meer uit.

Je bent daarna waarschijnlijk een leuker mens dan daarvoor

In ieder geval energieker.134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page