Als beginnend supper is het afzien: tegenwind en golven. Of eigenlijk: ook voor sommige meer ervaren peddelaars is dat niet hun favoriete ding. Het liefst blijven velen in de luwte zodat ze niet het gevecht hoeven aan te gaan met de woelige baren. Maar hoe zonde is dat! Zeker in Harderwijk hebben we vaak te maken met wind en golven. Als je geen liefhebber bent van die klotsbak heeft dat als gevolg dat je dan in de kalmte van de haven blijft. Al die mooie eilanden blijven dan buiten het bereik omdat je daarvoor een paar keer wat ruig water moet oversteken.
Het is misschien even spannend maar eigenlijk kan iedereen leren omgaan met lastiger water
 
Voor alle duidelijkheid; het is misschien even spannend maar eigenlijk kan iedereen leren omgaan met lastiger water. Sterker nog; als je dat kunt dan ga je er waarschijnlijk ook nog de lol van inzien.
 
Maar hoe doe je dat nu?
  • Leer om te dansen. Dat wil zeggen dat je je niet schrap moet zetten maar moet proberen los in de heupen te gaan staan. Het onderlijf danst lekker de Lambada zonder daarbij de golven op stang te jagen. Het bovenlijf echter hou je loodrecht boven het middelpunt van je board. Ontspan!
  • Kijk naar de horizon of een vast punt. Door van je af te kijken ipv naar je voeten of de golven ben je automatisch al stabieler. Geloof je ons niet? Probeer eens over een balk te lopen en balans te vinden. Kijk je van je af dan gaat dit vast lukken. Kijk je naar je voeten dan ben je af.
  • Maakt veel peddelcontact met het water. Hoe meer jouw peddel in het water is hoe meer steun je hebt. Je peddel is een soort trapleuning. Maar dat werkt dus alleen als die leuning ergens aan vast zit. In dit geval dus het water.
  • Schakel naar een lichte versnelling. Probeer net als bij het fietsen tegen een berg op een lichte versnelling te gebruiken. Op de sup kun je die lichtere versnelling vinden door een kortere snellere slag te maken met de peddel. Dan kom je makkelijker tegen de wind en golven in.
Met deze tips moet het zeker beter lukken om de woelige baren in stijl te trotseren.
 
Enjoy!
Terug naar berichten